DIY with JENNY

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Johto ja lanka

Käväisin viime marraskuussa kädentaitomessuilla ja bongasin sieltä satojen osastojen (siis ei moro mikä määrä niitä oli useassa eri tilassa!) merestä Molla Millssin osaston. Siis aivan valloittava! Innostuin kaikista osastolla olevista ihanista ja moderneista virkatuista kuoseista ja kuvioista niin, että laitoin rahat tiskiin ja ostin omakseni Virkkuri-kirjan (- virkkuutöitä kotiin ja käyttöön, eli ensimmäinen Virkkuri-kirja). Tulen varmasti tekemään useita juttuja kirjan ohjeilla ja laittamaan niistä kuvia tänne bloginkin puolelle.

Kaivattiin sängynpäätyyn kunnollisia lukulamppuja ja nämä Ikean lamput tarvitsivat omasta mielestäni vähän tuunausta sekä hieman vähemmän Ikeamaista ilmettä. Virkkailin siis lampun johtoon Virkkuri-kirjan ohjeilla tällaisen sympaattisen raidallisen johdonpäällisen tuomaan vähän ilmettä sängynpäätyyn. :)


Sängynpäädystä voisin kanssa vähän tarinoida, koska se on myös omaa DIY-tuotantoa. :D Haluttiin aikoinaan tähän kämppään muuttaessa jotain väriä valkoisiin vuokrakämpän seiniin ja kekkaisin tällasen värikkään suuren sängynpäädyn. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan tehty ihan vaan maalamalla seinämaalilla OSB-levystä, jota käytetään normaalisti rakentamisessa ilmeisesti jossain seinän sisällä (ite en tiedä rakentamisesta mitään, joten kertokaa vaan joku viisaampi lisää tämän käyttötarkoituksesta jos tiedätte :D). Ilmeisesti tätä yleensä ostetaan tyyliin sadoittain ja Byggmaxissa vähän ihmeteltiin kun kerrottiin, että halutaan ostaa 1 kpl. :D Siitä sit vaan sahailtiin sopivan kokoinen ja leikkaa-liimaa periaatteella oikean kokoinen (sängyn taakse piiloon jää levynpalojen liitoskohta), maalia pintaan ja siten tuohon tuollaiset muoviset listat "kehyksiksi". Tuo siis ei ole kiinni sängyssä eikä seinässä vaan ihan vaan nojailee tuohon seinään.

Tässä seuraavassa kuvassa näkyy mielestäni kivasti kuinka tuo johto muuttaa vähän tuota ilmettä, kun vertaa tuohon oikeanpuoleiseen päällystämättömään johtoon. En siis malttanut olla esittelemättä tätä johdonpäällistä heti kun sain tuon ekan tehtyä, mutta tämähän meni ihan kivasti niin sai tuollaisen vertailukohteen samaan kuvaan. :)


Seuraava visio (mulle tulee siis näitä aika usein :D) olisi joku vanhasta käytetystä ja kuluneesta puulaudasta tehty sängynpääty, johon mun mielestä käy tosi kivasti tollainen mustavalkoinen johto. :)Ja tässä johdonpäällisen matskut: 2mm virkkuukoukku, puuvillalankaa ja Virkkuri. Aikamoista näperrystä noin ohuen langan virkkaaminen noin pikkuruisella koukulla. Tätä ennen virkkailin juuri kudekoreja, jossa on vähän järeämmät otteet. :DLangoista sen verran, että Virkkurissa Molla Millsin ohjeessa tähän on käytetty kalalankaa. Itselläni oli vähän vastaavanlaista ja edullisempaa puuvillalankaa, joten virkkailin siitä. Kalalanka on melko kallista, kilon rulla maksaa yli 20 euroa. O_o Molla Millssillä on myös oma nimikko-kalalanka (tämä on siis Suomen langan liina kalalankaa vastaavaa lankaa, mutta värimaailma on hieman erilainen) ja Mollan kalalankaa saa pienemmissäkin 100 gramman rullissa, joka on ihan kätsyä, koska tuollainen kilon rulla on melko iso! Suomen langan Liina kalalankaa saa käsittääkseni myös 500 gramman rullissa, mutta olen lähinnä bongannut lankakaupoista noita kilon rullia.

Minulla tosiaan oli tuollaista edullisempaa puuvillalankaa, mutta yhden syyn sen edullisuuteen näkee alla olevasta kuvasta (jos tiirailee tarkasti :D). Halvempi versio paljon löysempikierteistä verrattuna kalalankaan. Tiukkakierteisempi lanka on kestävämpää ja lujempaa kuin löysäkierteinen lanka, ja se ei esimerkiksi nyppyynny niin helposti. Tällaisessa johdonpäällisessä ei tässä speksillä liene niin paljon merkitystä, kuin esimerkiksi laukkuja tai muuta kovemmassa käytössä olevia juttuja virkatessa.


Kävin toissaviikolla Tampereen Verkatehtaalla (vai onko se Verkaranta?!) kuuntelemassa, kun Molla kertoi Virkkuri-kirjojen tekemisestä ja yleisesti työstään käsityöläisenä. Oli todella mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea käsityökirjan tekemiseen kuuluu ja mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon! Lisäksi Molla on valloittava tyyppi. :) Satuin olemaan sopivasti hollilla, kun Molla sanoi, että hänen näytille tuomansa lankakerät saa joku viedä mukanaan ja kerkesin nappaamaan tuollaisen vaaleanharmaan Molla-kalalankarullan. Saa nähä minkälaisen kohtalon lanka saa. ;)

Virkkurissa on kyllä tosi monia ihania ja nykyaikaisia ohjeita ja kirjaa on ilo lueskella, koska se on niin kauniisti toteutettu. Seuraavaksi varmaankin virkkailen kalalangasta "penaalin" pitämään lankakoppaan kertyneet puikot ja virkkuukoukut ojennuksessa. ;)

Terkuin
Jenny

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti