DIY with JENNY

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kudehommia

Trikookuteesta on moneksi! Ensinnäkin se on ekologinen materiaali, sillä usein se on tehtaiden ylijäämästä leikattua trikookudetta. Voit myös kierrättää itse vanhoja teepaitoja tai muita puuvillavaatteita ja leikata ne kuteiksi, ja pelastat samalla maailmaa trikookudemetri trikookudemetriltä. ;D Trikookude on todella monipuolinen materiaali erilaisiin pieniin ja isompiin sisustusjuttuihin. Perinteisestihn kuteesta on tehty kangaspuilla räsymattoja, mutta itse kun en kangaspuihin ole niin perehtynyt, kerron ja näytän lähinnä mitä kuteesta voi saada aikaiseksi virkkaamalla.Jos nyt mietit itseksesi, että mikä ihmeen trikookude, tässä pieni

Trikookudeopas

Mistä sitä saa?


Jos et halua leikellä vanhoja teepaitojasi kuteeksi, sitä voi myös ostaa. Käsityö- ja lankakaupat myyvät trikookudetta ja itse ostin viimeksi kudetta Tampereen Lielahdessa sijaitsevasta Lankamaailmasta. Sellaisena hetkenä kun en ole viitsinyt poistua keskustaa pidemmälle, olen ostanut kudetta myös Tampereen keskustasta Taitoshopista (hinta toki oli vähän korkeampi). Monet verkkokaupat myyvät myös kuteita, esimerkiksi aiemmin mainittu Lankamaailma ja Lankava. Muista tsekata postikulut ennen tilaamista! Itse tykkään enemmän käydä ihan hypistelemässä kuteita, sillä esim. paksuus voi vaihdella paljonkin ja näyttö ei aina toista värejä oikein.
Missä muodossa sitä myydään ja paljonko se maksaa?


Kude on hinnoiteltu yleensä painon mukaan. Kuteen hinta vaihtelee esimerkiksi värin mukaan ja hintaan vaikuttaa myös se, ostatko kuteen valmiiksi kerittynä vai vyyhdeissä.Useimmiten kude myydään tällaisissa yllä olevan kuvan mukaisissa vyyhdeissä, jotka ovat kunnon pain in the ass keriä. Itsellä palaa pinna useaan kertaan yhtä vyyhtiä selvittäessä ja siinä hommassa sellainen käsitöiden tekemisen meditatiivinen vaikutus on todella kaukana. Vyyhdit kannattaa kuitenkin keriä ennen virkkauksen aloittamista, jotta voi sitten siinä virkatessa nautiskella siitä virkkaamisen meditatiivisesta puolesta ja keskittyä itse asiaan. Tosin varoituksen sananen tähänkin kohtaan voi olla paikallaan: varsinkin paksun kuteen virkkaaminen ei ole mitään näpertämistä, vaan siihen saa ja joutuu käyttämään ihan kunnolla voimaa. Kyllä siinä käsi väsyy. Olenpa joskus ihan hikoillutkin paksua kudetta virkatessa niin että on meinannut virkkuukoukku lipsahtaa kädestä, hehe :D. Virkkuukoukun poikki napsahtaminenkaan ei ole mitenkään tavatonta. Että jos kaipaat jotain meditatiivisempaa harrastusta, kuteen virkkaaminen ei välttämättä ole sinulle. :D

Luonnonvalkoinen eli valkaisematon sekä värillinen kude ovat yleensä halvimpia ja viimeksi ostin omia hermojani säästääkseni valmiiksi kerittyä valkaisematonta kudetta hintaan 8,5 €/kg. Vyyhdeissä sama taisi maksaa 8 €/kg. Mustaa kudetta ostin vyyhdissä hintaan 9 €/kg (valkaistu valkoinen saman hintaista). Värilliset maksoivat vyyhdeissä 8 €/kg. Itse olen siis ostanut trikookudetta 8€/kg - 14€/kg hintaan.

Niinkuin missä tahansa virkkaus- tai neulontaohjeissa (myös tästä blogista löytyvistä ohjeista) on yleensä merkittynä koko työhön menevän kuteen määrä painossa.

Olen muuten huomannut, että luonnonvalkoinen kude on usein (tai siis omalla kohdalleni jokaisen ostamani kudevyyhdin kohdalla) paksumpaa kuin musta tai värillinen kude, osaako joku fiksumpi kertoa mistä se johtuu?
Mitä siitä voi tehdä? Ja miten?

Kuteesta voi tehdä esimerkiksi erilaisia sisutuskoreja, mattoja, tyynynpäällisiä, pannunalusia.. No ihan mitä nyt vaan keksii. Itse olen tehnyt koreja ja yksi matto on juuri työn alla. Näistä tutoriaaleja tulossa tuota pikaa!Kudetta virkataan paksulla virkkuukoukulla. Itse olen virkkaillut paksumpaa kudetta 10mm koukulla ja ohuempaa 7mm tai 8 mm koukulla. Koukut maksavat materiaalista riippuen parista eurosta 10 euroon.

Eri kokoisia virkkuukoukkuja

Perus ketjusilmukan ja kiinteän silmukan moni varmaan muistaakin sieltä ala-asteajoilta, mutta jos jollakulla on päässyt unohtumaan, tässä tutorialvideo esm. juuri näihin edellä mainittuihin silmukoihin. Videolla näytetään myös miten käännytään neliskanttista neulosta tehdessä ja miten vaihdetaan väriä.

Perussilmukat, kääntyminen ja värin vaihtoTähän loppuun vielä muutaia kuvia kudekoreista, joita olen iltojeni ratoksi virkkaillut. Kudekorin tutoriaali tulossa pian.

Suuri kori (halkaisija 42 cm) ja keskikokoinen kori (halkaisija 25 cm) 

Pieni kudekori (halkaisija 13 cm)

Koriin voi tehdä myös kätsyt kantokahvat


Ei muuta kun kudeostoksille, mars! :)

Terkuin
Jenny

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti