DIY with JENNY

perjantai 8. tammikuuta 2016

Tumput virkaten - ohje

Tumppuja on tullut vuosien varrella neulottua vaikka kuinka monet, mutta nyt päätin ekaa kertaa tehdä tumput virkaten! Ja niistä tuli niin kivat, että ajattelin jakaa ohjeen myös muille.

Pienenä jujuna näissä tumpuissa on myös pieni aukko kämmenen puolella oikeassa tumpussa, koska mikäpä inhottavampaa kuin kylmässä Suomen talvisäässä ottaa tumppu pois kädestä älypuhelinta käyttääkseen! Tämä aukon ansiosta kylmälle ei tarvitse altistaa kuin yksi tai kaksi sormea!Olen tehnyt tällaisia "älypuhelintumppuja" aiemminkin neulomalla, mutta neulottaessa aukosta tulee jotenkin löysä ja ryhditön, mutta virkatessa jälki on jämäkämpää ja aukko on paljon siistimpi.

TARVITSET:
Lanka: Novita naava, n. 100g valkoista ja n. 40 grammaa sinistä
Koukku: 3,5mm
Lisäksi tarvitset parsinneulan päättelemiseen.

ALOITUS:
1. Virkkaa 12 ketjusilmukkaa, käänny, hyppää yhden silmukan yli, virkkaa toisesta silmukasta alkaen kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan (11 s)


JOUSTINNEULE
Toisin kuin neuloessa, virkatessa joustinneule tehdään ikäänkuin poikittain.
2. Virkkaa edestakaisin eli tasona ja virkkaa kiinteä silmukka aina ainoastaan edellisen kierroksen silmukan taaimmaiseen lankaan. Kerroksen lopussa virkkaa yksi ketjusilmukka, käänny ja jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista takalankaan puikosta katsottanu toisesta silmukasta (älä siis virkkaa kiinteää simukkaa ennen kääntymistä tekemääsi ketjusilmukkaan).


3. Virkkaa joustinneuletta 32 kerrosta tai niin kauan kunnes joustinneule yltää ranteen ympäri.4. Virkkaa joustinneule kiinni piilosilmukoilla: Laita koukku molempien reunojen silmukoiden läpi, ota langankierto koukulle ja vedä lanka kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi.

Joustinneuleen päät virkataan yhteen piilosilmukoilla

KÄMMENOSA
5. Jatka virkkaamalla joustinneuleen reunaan kiinteitä silmukoita 1 kpl per joustinneulekerros (tässä 32)6. Virkkaa yhteensä 2 kerrosta kiinteitä silmukoita ja lisää kolmannella kierroksella saumakohtaan 3 silmukkaa (virkkaa 3 kiinteää silmukkaa yhteen edellisen kerroksen silmukkaan. Työssä on nyt 35 silmukkaa.7. Lisää neljännellä kierroksella 1 silmukka lisää kumpaankin reunaan virkkaamalla 2 silmukkaa yhteen edellisen kierroksen silmukkaan. Työssä on nyt 37 silmukkaa.
8. Kun kiinteitä silmukoita on ranneosan jälkeen yhteensä 9 kerrosta, tee PEUKALON REIKÄ: Virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja virkkaa ne kymmenenteen kiinteään silmukkaan. (väliin jää 9 silmukkaa)
9. Jatka virkkaamalla kiinteitä silmukoita vielä 9 kerrosta tai siihen asti kunnes haluat vaihtaa langan väriä. Työssä on nyt 33 silmukkaa.

VÄRINVAIHTO / "ÄLYPUHELINAUKKO"
10. Vaihda työhön toinen väri, virkkaa 10 ketjusilmukkaa, kiinnitä kiinteällä silmukalla kymmenenteen silmukkaan. Jatka virkkaamalla kiinteitä silmukoita kunnes pikkurilli on peittynyt kokonaan.Vasempaan tumppuun ei tarvitse tehdä aukkoa, joten jatka värin vaihtamisen jälkeen kiinteitä silmukoita. Vaihda väriä tumpun kämmenpuolella, jotta kerroksen vaihtumiskohta ei tule näkyviin tumpun etupuolelle.

VINKKI: Kuljeta valkoista lankaa ja sinisen langan häntää kiinteiden silmukoiden sisällä noin 6-10 silmukan ajan, jolloin lankoja ei tarvitse enää päätellä. (kuva alla)KÄRKIKAVENNUKSET:
11. Kavenna 1 silmukka, virkkaa 4 kiinteää silmukkaa ja kavenna taas 1 silmukka. Tee yksi välikerros ilman kavennuksia. 
Kavenna 1 silmukka, virkkaa 3 kiinteää silmukkaa ja kavenna taas 1 silmukka. Tee yksi välikerros ilman kavennuksia.
Kavenna 1 silmukka, virkkaa 2 kiinteää silmukkaa ja kavenna taas 1 silmukka. Tee yksi välikerros ilman kavennuksia.
Kavenna 1 silmukka, virkkaa 1 kiinteä silmukka ja kavenna taas 1 silmukka. Kun tumpussa on enää noin 6 silmukkaa, vedä lanka silmukan läpi ja päättele.PEUKALO
12. Tee 18 kiinteää silmukkaa peukalon aukon ympäri valkoisella langalla. Virkkaa kaksi kerrosta ja kolmannella kerroksella kavenna molemmista sivuita 2 silmukkaa. Peukalossa on nyt 16 silmukkaa.
13. Virkkaa 8 kerrosta ja vaihda sitten siniseen lankaan. Virkkaa sinisellä langalla yksi kerros ja aloita sitten kavennukset.
14. Kavenna 1 silmukka, virkkaa 1 kiinteä silmukka ja kavenna taas yksi silmukka. Jatka näin kunnes jäljellä on 5-6 silmukkaa, katkaise lanka, vedä lanka silmukan läpi ja päättele.

Valmista!

7 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos kivasta ohjeesta! Onko sinulla ohjetta lapsen (7-8v) vastaavaan lapaseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva, että tykkäsit :). Ei ole ohjetta muihin kokoihin, mutta tätä ohjetta on helppo muokata siten, että kun tekee ranteen ympäri menevää resoria, mallailee siitä oikea kokoisen ja poimii sitten jokaiselta resori-kerrokselta silmukoita samaan tapaan kuin tässä ohjeessa. :)

   Poista
 2. Löysin blogisi Kodin Kuvalehdessä olleen jutun kautta. Sulla on täällä kaikkea mielenkiintoista. Hyvät kuvat kiinnittivät ensimmäiseksi huomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiva juttu ja kiitos palautteesta 😊.

   Poista
 3. Selkeät ohjeet! - kiitos! ☀️

  VastaaPoista
 4. Kiitos selkeydestä, ihanaa ihanaa ihanaa olisi jos vielä videota tulisi! joustinneuleeseen haluaisin ihan videon tai siis muihinkin ehdotan videomateriaalia :) <3

  VastaaPoista